Rutiner vid infektioner



Information från Elevhälsan, Pajala Kommun

Infektioner hos barn – smittguide

Det är vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan och i skolan.. En del sjukdomar smittar innan barnet har fått tydliga symtom.

Det är alltid bra att vara extra noga med hygienen när man själv eller barnet har en infektion. Ett av de bästa sätten att minska smittspridning är att tvätta händerna ofta och alltid före maten och efter toalettbesök. Det är också bra att lära barnet att hosta i armvecket istället för i händerna, och att göra det själv som vuxen.

När kan barnet gå tillbaka till barnomsorgen eller skolan?

Det är viktigt att barnet är tillräckligt pigg för att orka med en dag tillsammans med andra barn och vuxna i de vanliga aktiviteterna.

Förkylning

Förkylning orsakas av virus och är den vanligaste infektionen hos barn. Förkylningsvirus är smittsamt och sprids både via luften genom till exempel nysningar och vid direktkontakt via händerna. Barnet smittar någon dag innan förkylningen bryter ut och sedan i ytterligare några dagar.

Symtom¨

Snuva, nästäppa och nysningar är de vanligaste symtomen. Andra besvär i luftvägarna kan vara ont i halsen, hosta, heshet, huvudvärk eller feber.

Inkubationstid

Det tar mellan en till tre dagar från det att man har smittats tills man blir sjuk. Förkylningen brukar gå över av sig själv inom en till två veckor.

Ska barnet stanna hemma?

Barnet behöver inte vara hemma från förskolan på grund av förkylningen såvida det inte är trött, febrigt och inte orkar med att vara där. Barnet ska orka vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna.

Feber

Barns normala temperatur varierar, framför allt beroende på hur aktivt barnet är. Barn har feber om temperaturen efter en halvtimmes vila är över 38 grader. Feber är kroppens normala reaktion på en infektion och ett led i kroppens försvar mot virus- och bakterieangrepp. En del barn är pigga trots febern, medan andra blir medtagna och trötta.

Ska barnet stanna hemma?

Ja. Barn som har barnomsorg eller går i skolan behöver ha minst en feberfri dag utan febernedsättande läkemedel i kroppen innan det går tillbaka dit. Barnet ska orka vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna.

Magsjuka

Magsjuka beror oftast på en infektion som har orsakats av ett virus, men kan också orsakas av bakterier eller parasiter. Magsjuka är vanligt hos barn som vistas i barngrupper och sprids lätt.

Symtom

När barn är magsjuka är det vanligt att de kräks och har diarréer. De kan också ha ont i magen och ha feber.



Logo-bredny

Inkubationstid

Det tar oftast mellan en till två dagar från det att man har smittats tills man blir sjuk.

Behandling

De flesta maginfektioner går över av sig själva. Om barnet har vattentunna diarréer eller kräks mycket är det viktigt att det får i sig tillräcklig med vätska. Om barnet har blodiga diarréer ska man kontakta vårdcentralen, en barnläkarmottagning eller en akutmottagning direkt.

Ska barnet stanna hemma?

Barn ska vara hemma när de har kräkningar eller vattentunn diarré. Om barnet har barnomsorg eller går i skolan, kan det gå tillbaka dit när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under två dygn. Barnet ska också orka med en hel dags aktiviteter tillsammans med andra barn.

Tiden för att komma tillbaka till barnomsorgen eller skolan beror också på vilka bakterier som har orsakat infektionen och om barnet behöver få medicin av personalen där. Man kan kontakta förskolan eller skolan om man är tveksam.

Om barnet fortfarande har lös avföring när det ska tillbaka till barnomsorgen eller skolan, behöver man först kontakta sjukvården för att utesluta exempelvis salmonella eller någon annan allmänfarlig och därmed anmälningspliktig sjukdom som orsak till magsjukan.

Influensa

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret. Det är mycket smittsamt och sprids till exempel när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Influensavirus smittar från en dag före och upp till sju dagar efter första sjukdagen.

Barnet är immunt under flera år mot den stam det infekterats med, men influensavirus förändras ofta och därför kan nya utbrott uppstå år från år.

Symtom

Om man får influensa är det vanligt att man plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon. Yngre barn får vanligen lindrigare symtom än äldre barn och vuxna.

Inkubationstid

Det tar mellan en till tre dagar från det att man har smittats tills man blir sjuk.

Behandling

Influensa går över efter tre till fem dagar. Barn som är friska för övrigt får inte influensavaccin. Däremot rekommenderas vaccination till barn som har en ökad risk för att få svår sjukdom, till exempel barn med hjärtsjukdom, svår astma eller annan lungsjukdom.

Ska barnet stanna hemma?

Hur barnet mår avgör om barnet behöver vara hemma. Barnet behöver inte vara hemma för smittans skull. Om barnet har barnomsorg eller går i skolan ska det orka vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna.



Innehållet hämtats från 1177 Vårdguiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar