måndag 4 december 2023

Info från skolsköterskan: Huvudlöss i skolan

 

  

Huvudlöss i skolan

 

Vi har fått löss i skolan. På grund av det vill vi att ni föräldrar är uppmärksamma på det och undersöker era barn.

Kom också ihåg att förklara för barnen att löss INTE har något att göra med om håret är smutsigt eller liknade. Vem som helst kan drabbas.

 

Upptäck och behandla huvudlöss

Huvudlöss är små, 2-3 mm långa och grågula. De gulvita äggen (gnetterna) är 1 mm långa och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten.

För att ta reda på om ditt barn eller du fått huvudlöss kan du använda en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel. Räkna med att det tar lite tid, ungefär en halvtimme för normallångt hår och upp till 40 minuter för långt och tjockt hår.

 

Tips för luskamning:

   Att luskamma i vått hår ger bästa resultat

   Om håret känns trassligt kan du använda balsam, utom på samma dag du ska behandla mot huvudlöss

   Vet du att det förekommer huvudlöss på förskolan, i skolan eller i bekantskapskretsen, finkamma hela familjen regelbundet, så att den som smittas kan behandlas

 

Bli av med huvudlössen

Var noga med att följa bruksanvisningen när det gäller alla preparat. Upprepa behandlingen efter en vecka, för då kläcks nämligen de ägg som kanske överlevt. De två veckorna efter den andra behandlingen ska du också luskamma varje dag för att vara säker på att alla löss är borta.

Behandla aldrig "för säkerhets skull" utan bara när det finns levande löss i hårbotten. Då är risken mindre att lössen blir motståndskraftiga (resistenta) mot det läkemedel som du använder.

                                          

Maria Tervahauta Skolsköterskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar